Delen:

Het jeugddomein, wat is dat precies?

Binnen het sociaal domein zijn er verschillende domeinen, zo ook het jeugddomein. Onderstaand leg ik jou graag uit wat het jeugddomein is, waarom het jeugddomein uitdagend is om in te werken en wat de mogelijkheden zijn.

Wat is het jeugddomein?

Het jeugddomein wat is dat nou precies? Het jeugddomein is één van de nieuwste domeinen binnen het sociaal domein. Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg binnen de eigen gemeenten. Zij mogen het jeugddomein op eigen manier invullen, maar zijn te allen tijde verantwoordelijk voor de ontwikkeling en een veilige leefomgeving van de jongeren binnen de gemeente. Aan de jeugdconsulenten en consorten de schone taak om dit tot een succes te leiden!

Wat is het vrijwillig kader?

Binnen het jeugddomein werk je (veelal) binnen het vrijwillig kader, maar wat is dat precies? Een vraag die wij vaak krijgen en waar ik ook graag antwoord op geef. Zoals de naam al prijsgeeft is het vrijwillig. Gezinnen met enkelvoudige of complexe situaties kunnen op vrijwillige basis aankloppen bij de gemeente of het kan zijn dat de gemeente, school of overige betrokken en hulpverlenende instanties het gezin vragen om vrijwillig mee te werken. De hulpverlening is voornamelijk gericht op samenwerking en positieve ontwikkeling in samenwerking met het kind en het gezin. Binnen het gedwongen kader kom je veelal zware casuïstiek tegen. Het is op onvrijwillige kader en de hulp wordt aangevraagd door een rechter.

Wat maakt het interessant om binnen het jeugddomein te werken?

Het jeugddomein is nieuw, breed en volop in ontwikkeling. Als jeugdprofessional word je uitgedaagd om over alle facetten na te denken die betrekking hebben op de jeugd en de gemeenten. Daarbij draag je bij aan ideale leefomstandigheden voor de jeugd en het gezin binnen de gemeenten. Dit draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van de gemeenten, maar ook aan jouw ontwikkeling.

Functies binnen het jeugddomein

Als jeugdprofessional kan je binnen het jeugddomein verschillende functies bekleden. Onderstaand licht ik meest voorkomende functies toe.

Jeugdconsulent

Laten we beginnen met de functie jeugdconsulent. De jeugdconsulenten dragen bij aan de opvoeding en ontwikkeling van de jeugdigen. De jeugdconsulent heeft de regie binnen de gezinnen waarin het kind de basis voor de vraag vormt. Je bepaalt wat voor hulp er nodig is. Heb je de hulp vastgesteld? Aan jou de taak om een ondersteuningsplan op te stellen Ook geef je advies over de voorzieningen waar het gezin aanspraak op kan maken. Is alles gereed? Dan draag je de zorg en regie over het kort- of langdurende zorgtraject van het gezin.

Het verschil tussen enkelvoudige en complexe situaties.

Er zijn verschillende situaties waar je als jeugdconsulent jouw hulp aanbiedt en expertise inzet. Deze situaties worden gekaderd in enkelvoudige en complexe situaties, maar wat is nou precies het verschil?

Een enkelvoudige situatie is bijvoorbeeld, een kind dat niet wilt slapen, eten of luisteren. Een complexe situatie is bijvoorbeeld een kind die niet wilt eten, slapen of luisteren en waarvan de ouders ook nog kampen met schulden of psychische problemen. Een complexe situatie vergt een andere en vaak intensievere benadering. Maar voor beide situaties geldt dat de jeugdconsulent zoekt naar de beste oplossing. Jij als jeugdconsulent voorziet het gezin van de juiste informatie en ondersteunt het gezin waar nodig. Het doel is om de ouders weer in hun eigen kracht te zetten.

Ambulant Begeleider

Als ambulant begeleider werk je in het gezin. Je gaat op huisbezoeken en aan de slag met de opvoedvragen die ouders hebben. Jij bent de zorgdragende schakel tussen het ouder en het kind. Je traint en coacht de ouders over de opvoeding van hun kind. Als ambulant begeleider ben je vooral uitvoerend bezig.

Wat heb je nodig?

Om één van de bovenstaande functies te beoefenen moet je natuurlijk wel over de juiste opleiding(en), registratie(s) en eigenschappen beschikken. Dit leg ik je onderstaand haarfijn uit.

Opleidingen

Allereerst, moet je één van de onderstaande hbo opleiding afgerond hebben:

  • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, MWD;
  • Social Work, SW;
  • Sociaal Pedagogisch Hulpverlening, SPH;
  • Ecologische Pedagogiek;
  • Overige opleidingen gespecialiseerd op het gebied van jeugdzorg.
SKJ-registratie, wat is dat precies?

Naast een afgeronde hbo opleiding moet je ook SKJ geregistreerd zijn. Maar wat is een SKJ-registratie precies? SKJ staat voor, Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Het SKJ is in het leven geroepen om optimale dienstverlening naar zowel professionals als beroeps- en brancheorganisaties te waarborgen. Je bent binnen het jeugddomein verplicht om je te registreren bij de SKJ als je op hbo-niveau of hoger werkt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je blijft leren binnen je vakgebied door relevante trainingen en intervisie te volgen. Verder is een SKJ registratie verplicht wanneer er bij de functies sprake is van:

  • Een onveilige omgeving;
  • Levensbedreigende situaties;
  • Meerdere problemen tegelijkertijd;
  • Complexe problematieken, waarbij de oorzaak onbekend is;
  • Sterk wisselend verloop.
Persoonlijke eigenschappen

Voldoe je aan de bovenstaande eisen? Fijn, maar dan ben je er nog niet. Jouw persoonlijkheid en persoonlijke eigenschappen zijn minstens net zo belangrijk. Binnen het jeugddomein moet je beschikken over een gezonde dosis enthousiasme. Jij bent de gesprekspartner voor jouw klant. Je voert gesprekken op niveau en schroomt niet om moeilijke gesprekken aan te gaan. Daarnaast moet je bestand zijn tegen complexe en diverse problematieken. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan, maar ook beschikken over een helicopterview. Tot slot ben je sociaal vaardig en weet als geen ander makkelijk contact te maken en te netwerken.

Trainingen bij Langhenkel-Talenter

Langhenkel-Talenter helpt jou graag met jouw ontwikkeling. Elk half jaar organiseren wij dan ook verschillende trainingen die belangrijk zijn voor jouw ontwikkeling binnen het jeugddomein, persoonlijke ontwikkeling en SKJ-registratie. Dit is op vrijwillige basis en zeer populair binnen Langhenkel-Talenter.

Via Langhenkel-Talenter werken binnen het jeugddomein

Langhenkel-Talenter biedt jou de mogelijkheid om te werken binnen het jeugddomein. Als jij onze nieuwe collega wordt werk je op projecten binnen het sociaal domein. Wij werken veelal samen met gemeenten en daarbij behorende wijkteams. Een project duur is heel divers, soms drie maanden, maar het kan ook een jaar of langer duren. Doordat je op projecten werkt neem je een kijkje in verschillende keukens. Hierdoor leer jij jezelf en de verschillende bedrijfsculturen, gemeenten en functies kennen. Zo werken wij samen aan jouw carrière!

Contractvormen

Beschik jij over alle kwalificaties en eigenschappen? Dan ligt er een contract voor onbepaalde tijd voor je klaar! Langhenkel-Talenter gelooft in haar medewerkers en gaat er dan ook vanuit dat wij jou op veel projecten kunnen inzetten. Is er geen project beschikbaar? Dan krijg jij gewoon doorbetaald, wel zo fijn en veilig!

Voldoe je niet aan de bovenstaande kwalificaties en eigenschappen of wil je liever op projectbasis werken? Geen probleem, wij denken graag met je mee. Een contract op projectbasis behoort ook tot één van de mogelijkheden. Mocht het na of tijdens een project aan beide kanten bevallen dan is er altijd een mogelijkheid om een contract voor onbepaalde tijd te bespreken!

Ja! Dit is wat ik wil!

Als toekomstmaker bij Langhenkel-Talenter ben je iedere dag van betekenis voor mens en maatschappij. Je werkt aan maatschappelijk relevante opdrachten voor onze opdrachtgevers bij de overheid. Heb jij de ambitie om het verschil te maken? En de persoonlijkheid om het Nederland van morgen mee vorm te geven? Houd je van dynamiek en wil je blijven groeien? Dan ben jij een echte toekomstmaker! Lees hier meer over onze toekomstmakers en hoe jij er één kan worden! 

Delen:
Top