Delen:

Het (samen)werken aan de wijk

Volle bak en een goede sfeer in wijkcentrum De Prenter in Vianen. We spraken met inwoners over hun wijk. Wat gaat goed gaat, wat gaat minder goed en welke ideeën hebben mensen om de wijk te verbeteren. Mooi om te zien hoeveel potentie de mensen zelf zien voor de wijk.

Vorige zomer werkte ik als kwartiermaker in De Prenter. Het wijkcentrum staat middenin de wijk De Hagen in gemeente Vijfheerenlanden. Een wijk met een imago, maar ook met potentie. Een naoorlogse wijk met veel hoogbouw. Het is druk bevolkt en er is veel diversiteit in de wijk. Mijn opdracht was om de verbinding tussen de wijkbewoners en De Prenter te verstevigen en de professionals die in de wijk werken beter met elkaar te laten samenwerken vanuit De Prenter.

Met één voet in…

Het eerste wat ik deed was in gesprek gaan met wijkbewoners. Het werd gelijk duidelijk dat er veel talent is, er veel ideeën zijn, maar dat mensen een extra zetje nodig hebben om hiermee aan de slag te gaan. Daarom werk ik met betrokkenen aan een nieuwe structuur én cultuur. Met één voet sta ik in de wijk, met één voet in het gemeentehuis en met één voet in De Prenter. Nu heb ik maar twee voeten, maar gezien het aantal avonden die ik inmiddels met wijkbewoners heb doorgebracht, voelt het alsof deze rekensom klopt.

Opening en samenwerking

Wethouder Cees Taal opende de wijkkavond. Na de opening gingen we uiteen in groepen. Met een man of vijftien zaten we rondom enorme kaarten van de wijk. De wijkbewoners vertelden heel specifiek waar welke ingreep nodig was. Bijvoorbeeld, waar een flitspaal moet komen omdat er wordt gescheurd. Waar de wat oudere buurvrouw een bankje wil, omdat ze daar even een rustpunt nodig heeft. Waar een jeu de boulesbaan moet komen voor optimaal gezelligheidseffect. Waar een verzamelpunt moet komen voor afval dat wordt opgehaald door de vrijwillige prikkers. En natuurlijk kwamen de buurtbarbecue en buurtborrel ook ter sprake.

Wouter in gesprek met de wijkbewoners en professionals.

Wat kan wel en wat kan niet in de wijk

We gaven vooraf aan waar de gemeente wel en niet in kan investeren. Op deze manier werd  duidelijk gemaakt waar men wel en geen invloed op heeft. We waren op zoek naar ervaringen en ideeën rondom veiligheid, overlast, ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Een wijk waar men elkaar kent is gezelliger, gezonder en veiliger. Ook werd er verteld dat de mensen dan ook zelf aan de bak moeten om de ideeën te realiseren. We doen het samen, of we doen het niet.

We doen het samen of we doen het niet

Dat betekent natuurlijk niet dat de gemeente haar verantwoordelijkheden bij inwoners parkeert met een smoes over bezuiniging en zelfredzaamheid. We stelden de wijkbewoners daarom gelijk voor aan diverse professionals die in de wijk werken. Allemaal aanpakkers die bereid zijn om naast de wijkbewoners te staan en met hen mee te denken over verbeteringen voor de wijk. De professionals hebben vaak ook budget om deze ideeën met de wijkbewoners te realiseren. We doen het samen, of we doen het niet.

Wil jij van samen met ons van betekenis zijn voor het nieuwe werkveld Wonen?

Word dan ambassadeur Wonen voor Langhenkel-Talenter! Want werken voor ons gaat verder dan het simpelweg uitvoeren van een leuke, uitdagende opdracht die past bij jouw carrière pad. Als ambassadeur ben jij het visitekaartje van het werkveld Wonen en betrekken wij je actief bij de groei van ons werkveld. Ben jij een professional die werkt vanuit de inhoud, maar met een frisse blik? Ben je daarnaast enthousiasmerend en verbindend? Wil jij samen met ons iets opbouwen? Dan is dit jouw kans! Neem contact op met Sander Pronk, senior accountmanager Wonen via 06-82246508. Hij vertelt je graag meer over onze organisatie, toekomstplannen en vacatures!

Delen:
Top