Delen:

Wil jij inkomensconsulent worden? Dit is het moment om de stap te zetten!

Door de huidige situatie worden er meer uitkeringen aangevraagd. Om deze mensen goed te begeleiden en weer richting een baan te begeleiden zijn inkomensconsulenten essentieel.

Wat je moet weten als inkomensconsulent

Als inkomensconsulent is je primaire taak is het beoordelen van het recht op inkomensondersteuning en daar komen veel wetten en persoonlijke vaardigheden bij kijken. Deze kennis is nodig om te bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. Welke wetten je moet kennen zie je in de onderstaande lijst:

  • Patricipatiewet (PW)
  • Werkloosheidswet (WW)
  • Ziektewet (ZW)
  • Wet arbeid en zorg (WAZO)
  • Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
  • Wet inkomensvoorziening oudere werkloze (IOW)
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
  • Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering jonggehandicapten (Wajong)
  • Toeslagenwet (TW)
  • Algemene ouderdomswet en nabestaandenwet (Anw)

Persoonlijke vaardigheden

Naast alle inhoudelijke kennis beschikt een inkomensconsulent ook over sociale vaardigheden. Je luistert goed naar mensen, leest de situatie en weet hoe je op een zorgzame manier communiceert. Daarnaast zorg jij ervoor dat de klant zoveel mogelijk zelf doet om uit de problemen te komen.

Wil je inkomensconsulent worden maar heb je nog niet (alle) kennis?

Binnen Langhenkel-Talenter denken we mee met de maatschappij. Wij zien dat de vraag naar inkomensconsulenten groot is. Om gemeenten te helpen hebben wij een groot aantal trainingen, cursussen en opleidingen opgezet, zodat jij snel aan de slag kan en de maatschappij kan helpen!

Verkorte cursus inkomensconsulent
Locatie: Online, Utrecht of Zwolle

In deze cursus worden de essentiële onderwerpen van de Participatiewet behandeld. Je doorloopt aan de hand van een casuïstiek alle stappen die komen kijken bij een aanvraag. Verdeeld over de dagen wordt onder andere ingegaan op de begrippen: rechthebbenden, verplichtingen, inkomen, vermogen, vormen van bijstand, betaling, afstemming, bijzondere bijstand en de voorliggende voorzieningen.

Klik hier voor de startdatums en om je in te schrijven!

Starterscursus Participatiewet
Locatie: Online, Utrecht of Zwolle

In deze cursus word je meegenomen in de Participatiewet en alle aanverwante wet- en regelgeving. Na de cursus weet jij wat de Participatiewet inhoudt en ken je de opzet en werking van de Participatiewet. Erg handig voor (beginnend) inkomensconsulenten!

Klik hier voor de startdatums en om je in te schrijven!

Al helemaal op de hoogte en wil je direct aan de slag?

Dat is natuurlijk mogelijk! Wanneer je bij ons komt werken werk je bij verschillende opdrachtgevers, hierdoor is jouw leercurve hoog en kom je er snel achter wat het beste bij jou past. Langhenkel-Talenter staat bekend als een betrouwbare organisatie waar jij als medewerker en natuurlijk ook jouw ontwikkeling centraal staan.

Wij plannen graag een gesprek in om alle mogelijkheden te bespreken. Klik hier om te solliciteren

Delen:
Top