Delen:

Mijn traineeship bij Langhenkel-Talenter

Sanne van der Wal is één van de eerste trainees die onder de nieuwe naam Langhenkel-Talenter haar traineeship heeft afgerond! Waarom Sanne voor een traineeship heeft gekozen, hoe zij dat heeft ervaren en wat het haar heeft gebracht lees je hieronder!

De eerste stap

Het begon met een e-mail van een recruiter van Langhenkel-Talenter, ergens in 2018. Ze had mijn CV gevonden en dacht een leuke uitdaging voor mij te hebben, in de vorm van een traineeship voor Juridisch Beleidsmedewerker Omgevingsrecht.

Weer terug naar de schoolbanken

Ik werkte net een aantal maanden als accountmanager IT bij een grote detacheringsorganisatie en was niet van plan om zo snel weer van baan te veranderen. Toch is het aanbod in mijn hoofd blijven hangen: dit was de richting die ik zo graag op wilde, maar waarin ik als afgestudeerd geograaf met alleen maar werkervaring binnen sales geen baan in kon vinden. Eind 2018 nam ik daarom weer contact op met Langhenkel-Talenter. Ik zegde mijn comfortabele contract als accountmanager op en half januari zat ik in de schoolbanken in Zwolle, bij Langhenkel-Talenter.

Het is net als fietsen

Het was weer even wennen, mijn opleiding Geografie en Planologie had 5 jaar terug afgerond. Gelukkig blijkt het net als fietsen te zijn: de belangrijkste aspecten vergeet je niet.
Ik kwam in een groep terecht met mensen met verschillende achtergronden. De één had al jaren werkervaring binnen gemeenten, maar dan in het sociaal domein, de ander was zelf aannemer of  bouwplantoetser. De meerderheid van de trainees had net hun studie afgerond en een aantal was, net als ik, op een zijspoor beland en wilden terug naar het vakgebied ruimte. Op deze manier vulde de groep elkaar erg goed aan. Wat nieuw was voor de een, kon de ander bij helpen en vice versa.

Plezier in leren

Er werd genoeg gelachen. De kennis van de docent over vergunningen werd goed uitgemolken wanneer een van de trainees toevallig net zélf een 20cm te hoge dakkapel wilde plaatsen. En, wat gebeurt er als ik nou stiekem mijn tuinhekje iets naar voren plaats, wanneer is dat snippergroen dan van mij?

Van eng naar handig

De vijf weken opleiding vlogen voorbij. Wat op de eerste dag als een onoverkomelijk eng pakket wettenbundels en powerpointsheets leek, was op de laatste dag een handig ‘zakboek’. De hele groep heeft de eindtoets gehaald (wat werd gevierd met een biertje op een zonovergoten Zwols terras). Inmiddels zit het grootste deel van de trainees op opdracht. Zo kunnen we de klanten van Langhenkel-Talenter imponeren met onze ongelofelijk actuele kennis van de Awb, Wro, Wabo, Crisis- en Herstelwet en ga zo maar door.

Zo is het iedereen in de groep gelukt om met totaal uiteenlopende achtergronden aan de slag te gaan in het mooie ruimtelijke vakgebied. Ikzelf ben eindelijk ontsnapt uit de saleswereld. Het enige dat ik nog hoef te verkopen zijn ruimtelijke plannen en ideeën.

Wil jij ook een traineeship volgen?

Heb je interesse in de mogelijkheden van het traineeship? Op 12 augustus 2019 start een nieuw Fast Forward-programma. Meer informatie vind je op deze pagina. Wij vertellen je er graag meer over.

Delen:
Top