Delen:

Ouderen in beweging

Bij de combinatie van ouderen en beweging wordt al gauw gedacht aan activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen of aerobic. Maar wist je ook dat er veel innovatieve bewegingsmogelijkheden zijn voor onze 65-plussers?

Een simpele en goedkope innovatie is Kwiek: een Urban Trimbaan. Kwiek is een beweegroute die gebruik maakt van het aanwezige straatmeubilair en andere voorwerpen die in de openbare ruimte staan. Een lantaarnpaal biedt ondersteuning voor een balansoefening, op bankjes worden de benen gestrekt en om paaltjes wordt geslalomd. Daarnaast worden oefeningen uitgevoerd als boksen, ronddraaien van de armen en snelwandelen. De oefeningen worden op stoeptegels en bordjes weergeven. De trimbaan kan zowel individueel als gezamenlijk worden doorlopen. Hoe hoger het tempo, hoe intensiever de trimbaan.

Het aanbieden van een fietstraining, inzet van een buurtsportcoach of het efficiënt indelen van de openbare ruimte zijn andere oplossingen waardoor ouderen gestimuleerd worden om te bewegen. Beweging is erg belangrijk voor deze doelgroep omdat het de zelfredzaamheid vergroot. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig boodschappen blijven doen, regie houden in huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging en blijven ze langer sociaal actief in de eigen omgeving.

Langhenkel-Talenter komt deze week in actie en besteedt volop aandacht aan de Nationale Sportweek. Dagelijks staan wij stil bij een van de thema’s van de sportweek om te laten zien hoe sport als middel ingezet kan worden om maatschappelijk van betekenis te zijn. Wil je samen aan de slag met deze uitdaging? Neem dan contact met ons op!

Delen:
Top