Delen:

Personen met verward gedrag..?

Verwarde vrouw steekt meerdere keren snelweg A12 over, door politie van weg gehaald”. Zomaar een krantenkop die je tegen kunt komen wanneer je de krant openslaat. Het lijkt wel alsof er steeds vaker berichten over verwarde personen (officieel: ‘personen met verward gedrag’) in het nieuws verschijnen. Hoewel deskundigen nog discussiëren over wat de oorzaak is van al deze verwarring (‘Bezuinigingen en decentralisaties tot verbeterde registratie’) is het duidelijk dat het een grote maatschappelijke uitdaging betreft. Helemaal wanneer de Nederlandse Omroep Stichting zich vertwijfeld afvraagt: “Hoe zijn we op het punt gekomen dat een verward persoon ons verwart?”.

Gelukkig wordt er hard gewerkt aan een helder antwoord op dit vraagstuk. Vanaf oktober dit jaar moeten gemeenten in Nederland een domein overstijgend plan van aanpak presenteren waardoor nieuwsberichten zoals hierboven verleden tijd worden. Dit plan van aanpak heeft als uitgangspunt: De eigen kracht van personen met verward gedrag. Er gloort dus hoop aan de horizon, desalniettemin moet er ook volgens het landelijk Schakelteam voor Personen met verward gedrag nog een hoop gebeuren.

Langhenkel-Talenter als kennispartner

Langhenkel-Talenter is al meer dan 25 jaar kennispartner voor gemeenten. Onze adviseurs binnen het sociaal domein voorzien de gemeenten van de benodigde expertise. Een van de manieren waarmee wij gemeenten helpen is, het bieden van een innovatieve oplossingen rondom het thema personen met verward gedrag. Een voorbeeld hiervan is de pilot Crisisopvang die Langhenkel-Talenter is gestart samen met de trainees van DisGover.

Pilot Crisisopvang Langhenkel-Talenter & DisGover

Vrijdag 19 oktober heeft Langhenkel-Talenter samen met de trainees van DisGover een nieuwe pilot afgetrapt. Deze moet zorgen voor een betere crisisopvang van verwarde personen. In de ideale wereld kan iedereen snel een melding maken van een verward persoon bij de politie, maar in de praktijk schort het aan effectieve samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de helpende partijen. Zo hebben de Politie, GGZ-instellingen, huisartsen, zorgaanbieders en gemeenten allemaal een belang om te helpen, maar is er een wirwar ontstaan van meldpunten en procedures. Met als resultaat dat snelle hulp nog te vaak niet de praktijk is.

Ons doel

Door in te zetten op nieuwe, innovatieve technologie kan het bestaande proces verbeterd worden en heeft de gemeente een effectieve oplossing voor zowel acute als niet-acute crisisopvang. Zo helpen Langhenkel-Talenter en DisGover met deze pilot een handje mee in een domein overstijgende aanpak voor gemeenten.

Verward gedrag: the game

In een bont gezelschap van trainees, adviseurs en managers gingen we aan de slag met de ketensamenwerking rondom personen met verward gedrag. Op een speelse manier worden knelpunten in de keten bloot gelegd. Spreken alle ketenpartners bijvoorbeeld wel dezelfde taal? Het antwoord is nee. Benieuwd hoe het is verlopen? Je leest het hier!

Delen:
Top