Delen:

Samen van betekenis: Het perfecte één-tweetje tussen ervaring en innovatie.

Sociaal, economisch, institutioneel en technologisch: Nederland verandert op alle terreinen en sneller dan ooit te voren. Gemeenten van vandaag staan voor de opgave bij die ontwikkelingen aan te sluiten en moeten zichzelf in veel opzichten opnieuw uitvinden. Een lastige opgave die veel vergt van de ambtelijke organisatie. Ambtenaren en beleidsmakers moeten steeds meer de interactie opzoeken met de samenleving, maar wat is nou de sleutel tot succes?

Als je het aan ons vraagt is dat de combinatie van de ‘traditionele’ beleidsexperts en de jongere innovatieve generatie. De traditionele beleidsexperts nemen een berg aan kennis en ervaring met zich meer, waar de jonge adviseurs juist beschikken over een innovatief en netwerkend vermogen. Een perfect één-tweetje! Langhenkel-Talenter Advies investeert om deze reden veel in ‘Adviseurs van de Toekomst’. De jonge generatie staat klaar om de gemeenten te ondersteuning en de vernieuwing verder op gang te brengen. “Het snelle en frisse van jonge adviseurs samen met de strategische ervaring van uw ervaren beleidsadviseurs en managers, zorgt voor creativiteit en vernieuwing. Zo bereiken wij gezamenlijk het beste resultaat voor maatschappelijke vraagstukken”, aldus Karin Berends, directrice van Langhenkel-Talenter.

Gemeentelijke ervaring boven kwaliteit?

Gemeenten zien de noodzaak en toegevoegde waarde van jonge adviseurs, maar de werving en selectie wordt veelal op de ‘traditionele’ manier uitgevoerd. Maar wat is de traditionele manier precies? Gemeenten kijken naar gemeentelijke ervaring, dat klinkt logisch. Een kandidaat met gemeentelijke ervaring heeft kennis van het werken binnen een gemeenten en de gemeentelijke systemen. Maar is de veilige optie altijd de beste optie? Op korte termijn is het een interessante optie. De kandidaat is snel ingewerkt en klaar om te beginnen, maar geldt dit ook voor het lange termijn?

Kandidaten zonder gemeentelijke ervaring zijn leergierig, bereid om hard te werken en de wondere wereld van gemeenten te leren kennen. “Het is een gemiste kans omdat gemeenten vaak wel aangeven vernieuwing te willen. Juist onze jonge adviseurs kunnen een extra impuls geven binnen de gemeente doordat ze een frisse blik en positieve energie met zich meebrengen. Daarnaast koppelen we onze ‘Adviseurs van de Toekomst’ altijd aan één van onze senior adviseurs, die wel die strategische en inhoudelijke ervaring op zak hebben”, aldus Diana van Poppelen, Manager van Langhenkel-Talenter Advies.

De jonge adviseurs, de frisse wind voor gemeenten

Langhenkel-Talenter werkt samen met verschillende gemeenten en organisatie, zo ook met Utrecht Werkbedrijf (UW). Het UW ziet de meerwaarde van de jonge adviseurs van Langhenkel-Talenter Advies. Strategisch Adviseur Jeugd, Laura Kamphaus, had op het begin ook haar twijfels, maar de Jonge Adviseurs hebben deze twijfels weggenomen: “Als ervaren en niet meer zo piepjonge beleidsmedewerker zag ik een aantal jonge collega’s in onze organisatie binnenkomen ook binnen mijn werkveld, het sociaal domein. Mijn twijfel was groot. Is dit wat wij zoeken? Het duurt langer voordat ze zelfstandig werken en dat kost simpelweg tijd en ruimte. Het was een gewaagde sprong, maar ik kan nu zeggen een succesvolle sprong. Wij zijn inmiddels vier tijdelijke jonge medewerkers rijker, maar wat nog belangrijker is, vier positieve ervaringen rijker! Het zijn jonge professionals, en ja het vergt tijd, maar ze nemen ook heel veel nieuwe en frisse ideeën en vaardigheden met zich mee. Ze zijn allemaal zeer gemotiveerd, leergierig en flexibel. Vakinhoudelijk moeten ze natuurlijk meer leren, maar wij hebben ook veel van hun geleerd. Social media mogelijkheden, verbeterde en nieuwe illustraties, input over blockchain, het is voor mij een snoeppot aan nieuwigheden. Je moet natuurlijk met de tijd mee en de jonge adviseurs weten als geen ander hoe je dit moet aanpakken. Daarnaast konden ze hun werkzaamheden snel zelfstandig opgepakt en ik sta versteld van hun proactieve houding en het durven nemen van verantwoordelijkheid. Het is gewoon prachtig om te zien. Het mooie is dat je zelf ook anders naar je werkzaamheden gaat kijken en energie krijgt van hun werkethiek.”.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Loes van Santvoort is één van onze jonge adviseurs bij Langhenkel-Talenter Advies. Loes heeft het afgelopen jaar de samenwerking en vraagstukken met het UW opgepakt. Dat geldt ook voor de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Ook Loes geeft aan dat gemeenten in eerste instantie huiverig zijn om met jonge adviseurs in zee te gaan. “Aan het begin van mijn carrière had ik nog weinig tot geen gemeentelijke ervaring. Je merkte toch dat dit zorgt voor twijfels binnen gemeenten. Uiteindelijk merk je dat ze toch heel positief verrast zijn van mijn ‘andere’ manier van beleid maken”. Zo organiseerde ze onlangs de ‘Ronde van IJsselstein’ waarin ze met wethouders, beleidsadviseurs en teamleiders van het sociaal team op pad ging om verschillende woon-zorg instellingen te bezoeken. “Voor mij is het een vanzelfsprekendheid om beleid niet alleen maar achter je bureau te maken, maar juist de verbinding op te zoeken en naar buiten te gaan”.

Ons advies

De beste tip die wij aan gemeenten kunnen geven?  Focus niet alleen op de traditionele functie-eisen zoals het cv en (gemeentelijke)werkervaring van adviseurs. Specifieke inhoudelijke kennis van dossiers binnen het sociaal domein zijn namelijk eigen te maken en op te vragen dankzij de huidige informatievoorzieningen. Een mindset of bepaalde capaciteiten zijn niet aan te leren. Durf daarom ook te kiezen voor een minder voor de hand liggend profiel met veel potentie. Dit zorgt voor een win-win situatie. De kennis en kunde van de ervaren beleidsexperts en de frisse innovatieve blik van de jonge adviseurs zorgen gezamenlijk voor nieuwe, professionele en innovatieve mogelijkheden. “Het mooie is dat je elkaar zo veel kunt brengen.

Onze kennis, ervaring en relativeringsvermogen aangevuld met hun nieuwe ideeën, energie, inzichten en de frisse blik is een gouden combinatie. En wat is er nu fijner dan er voor je collega’s kunnen zijn wanneer ze willen sparren of advies nodig hebben? Door hun vragen, advies en andere blik word je zelf ook uitgedaagd om anders te denken en te kijken. Kortom, voor mij een ideale situatie voor allebei de partijen.”, aldus Laura Kamphaus.

Loes van Santvoort (27), Adviseur Sociaal Domein bij Langhenkel-Talenter Advies

Loes studeerde Culturele Antropologie en Bestuurskunde en koos er juist voor om voor de overheid te gaan werken; het spanningsveld tussen politiek, samenleving en inwoners in combinatie met maatschappelijke vraagstukken sprak haar aan.  “Wat mij het meeste aantrekt in het werken bij Langhenkel-Talenter Advies is dat je bij verschillende gemeenten een blik in de keuken kunt werpen en tegelijkertijd jezelf kunt vastbijten in allerlei verschillende maatschappelijke vraagstukken”.

 

Delen:
Top