Delen:

Verandering in 2020 #1: Wmo tarief

2019 zit er bijna op en dat betekent dat er veel gaat veranderen binnen het sociaal domein, dit geldt ook voor Wmo. We vertellen je graag wat er gepland staat voor 2020, wat er precies gaat wijzigen.

#1 Wmo tarief

Mensen met een beperking of een chronische ziekte maken verschillende, maar ook veel, kosten voor de benodigde zorg. Dit geldt ook voor de eigen bijdragen voor de zorgverzekering en eigen bijdragen voor de Wmo. Hierdoor stapelen de kosten zich op. Om de kosten voor deze doelgroep terug te dringen wordt het Wmo tarief per 2020 beperkt tot maximaal 19 euro per maand, ook wel Wmo-abonnementstarief genoemd. Hierdoor worden de totale kosten aanzienlijk lager.

Voor wie en wat geldt het Wmo-abonnementstarief?

De wijziging gaat in per 2020 en geldt voor alle maatwerkvoorzieningen en de algemene voorzieningen waarbij er sprake is van een duurzame hulpverleningsrelatie.

Algemene voorzieningen

Iedere inwoner van een gemeente kan gebruik maken van algemene voorzieningen. Denk hierbij aan een boodschappendienst of maaltijdbezorging. Bij een algemene voorziening vindt geen uitgebreid onderzoek plaats.

Maatwerkvoorzieningen

Een maatwerkvoorziening is een voorziening die past bij een persoonlijk situatie. De maatwerkvoorziening wordt toegepast wanneer algemene voorzieningen niet de oplossing zijn. Hiervoor geldt dat er een onderzoek plaatsvindt om te bekijken wat nodig is om tot de gewenste oplossing te komen. Voorbeelden van een maatwerkvoorziening zijn een woningaanpassing of persoonlijke begeleiding.

Duurzame hulpverleningsrelatie

Wanneer er sprake is van een duurzame hulpverleningsrelatie bij algemene voorzieningen betaalt de inwoner per 2020 het Wmo-abonnementstarief. Maar wanneer is er sprake van een duurzame hulpverleningsrelatie? Er is sprake van wanneer:

  • De cliënt een hulpverlener heeft die arbeid verricht, zoals het schoonmaken van het huis of hulp bij administratie;
  • Wanneer de cliënt een vaste hulpverlener heeft;
  • Wanneer de hulpverlener voor een langere periode werken voor de cliënt.

Tot slot

Goed om te weten is dat alle gemeente zelf bepalen wanneer er sprake is van een duurzame hulpverleningsrelatie. Het wordt per voorziening bepaald en niet per cliënt. Wanneer de afweging voor een voorziening geldt, dan geldt deze voor iedere cliënt die aanspraak maakt op de voorziening. Daarnaast kan een gemeente er ook nog voor kiezen om niet duurzame hulpverleningsrelaties toe te voegen aan het Wmo-abonnementstarief, geen bijdrage te vragen voor voorzieningen of de eigen bijdrage te verlagen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Wmo of ben je nieuwsgierig naar onze Wmo-cursussen en -trainingen? Bekijk dan ons opleidingsaanbod of neem contact met ons op via: academie@langhenkel-talenter.nl

Delen:
Top