Delen:

Langhenkel-Talenter investeert in Social Return

“Wij zijn een organisatie die een weerspiegeling is van de samenleving”, zegt Angela Berende, SROI-projectleider bij Langhenkel-Talenter. “Met onze SROI-aanpak bieden wij op verschillende manieren kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”.

Wat is SROI?

Social Return On Investment (SROI) betekent dat elke investering die door een aanbestedende dienst (bijvoorbeeld een gemeente of ministerie) wordt gedaan, naast het ‘gewone’ rendement een sociale winst oplevert. Social Return wordt ingezet om werkgevers te bewegen om mensen met een beperking of een slechte arbeidsmarktpositie aan te nemen.

SROI en Langhenkel-Talenter

Langhenkel-Talenter gaat verder dan alleen het voldoen aan haar SROI-verplichting, omdat onze oorsprong ligt in het Sociaal Domein. “Het helpen van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt voelt voor ons niet als verplichting, maar is onderdeel van het dagelijks werk of iemand heel veel, of bijna geen levenservaring heeft: we willen dat iedereen vertegenwoordigd is binnen Langhenkel-Talenter, net als in de samenleving. Wij geloven in het bieden van echte kansen. Hoe? Dat kan heel divers zijn. Bij interne vacatures bekijken we of deze ingevuld kunnen worden door een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen zo in de dynamische omgeving van Langhenkel-Talenter nieuwe werkervaring opdoen met collega’s op ons kantoor. Daarnaast verdienen ze een eigen inkomen, ontwikkelen ze zichzelf, bouwen ze hun professionele netwerk uit en vergroten ze hun eigenwaarde. We zijn een springplank richting een vervolgbaan binnen Langhenkel-Talenter, of daarbuiten.”, aldus Angela.

Hulp bij het solliciteren

Voor de gemeente Eindhoven startten we in 2015 een bijzonder initiatief, dat nog steeds succesvol blijkt. We helpen zoveel mogelijk werkzoekenden met een Participatiewet-uitkering richting een nieuwe baan. Deelname hieraan is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. “Samen met de kandidaten zoeken we actief naar geschikte vacatures, waarbij we in eerste instantie streven naar de droombaan”, zegt Angela voordat ze verdere uitleg geeft. “Daarnaast assisteren we bij hun profilering en geven we tips hoe ze een sollicitatiegesprek voorbereiden en aangaan. Zo geven we net dat stukje extra, waardoor zij een grotere kans hebben om aangenomen te worden. Inmiddels hebben we meer dan 40 kandidaten aan het werk geholpen met dit initiatief.”.

Tevreden opdrachtgevers

Onze inspanningen leveren veel enthousiaste reacties op van opdrachtgevers. El Mustapha Kaouass, projectleider SROI bij de gemeente Stichtse Vecht, is een van hen. “Langhenkel-Talenter zet op de juiste manier Social Return in, waardoor de afstand tot de arbeidsmarkt voor veel mensen verkleind wordt. Wat de aanpak zo effectief maakt? Proactiviteit. Ze benaderen ons regelmatig met vacatures en durven kritisch op ons te zijn. Dat vind ik heel fijn. De aanpak van Langhenkel-Talenter is een voorbeeld voor andere bedrijven. Zó pak je Social Return aan.”.

Delen:
Top