Delen:

Tips voor online solliciteren

Iedereen heeft weleens gesolliciteerd en kent mensen met sollicitatie ervaring. Er zijn dan ook genoeg tips te vinden, zowel online als bij vrienden of familie, maar ken jij ook mensen die online hebben gesolliciteerd? De kans is nu groot dat je weinig tot geen mensen kent. Logisch ook, want organisaties geven de voorkeur aan face-to-face sollicitaties, maar door de huidige situatie is online solliciteren de standaard geworden.

De overstap op online solliciteren, brengt misschien twijfels met zich mee, want hoe doe je dat op een goede manier? Daarom hebben wij onze recruiters gevraagd om een aantal tips op te sturen. Zij hebben natuurlijk de kanteling van offline naar online meegemaakt en weten als geen ander wat er goed is, maar ook wat minder goed is of zelfs fout kan gaan.

Tip 1. Check, check, dubbel check

Het is altijd raadzaam om een sollicitatie goed voor te bereiden, en dat is niet anders voor een online sollicitatie. Waar je er vroeger voor zorgde dat je 15 minuten van tevoren aanwezig was, moet je er nu voor zorgen dat alles naar behoren werkt. Test met een vriend of familielid het online programma dat gebruikt wordt voor de online sollicitatie en let daarbij op de volgende punten:

Beeldkwaliteit
Zorg voor een goede beeldkwaliteit, voor een optimale eerste indruk bij je gesprekspartner. Sommige laptops hebben een kwalitatief minder goede camera, dus bekijk goed welk van jouw apparaten de beste beeld- en geluidskwaliteit heeft. Daarnaast is het verstandig om te kijken of de kamer goed verlicht is.

Geluidskwaliteit;
Test dit door een alinea voor te lezen. Vervolgens vraag je jouw gesprekspartner om hetzelfde te doen. Een tip is om oordopjes met een microfoon te gebruiken, hierdoor ben je beter verstaanbaar en hoor je jouw gesprekspartner ook beter.

Omgeving;
Kijk goed naar de achtergrond. Het is belangrijk dat dit er netjes en niet te druk uitziet, dat leidt namelijk af. Daarnaast is het handig om te bedenken of er op jouw plek geen onverwachte geluiden kunnen ontstaan die afleiden.

Tip 2. Kleding

Ook al zit je comfortabel thuis, het is belangrijk dat je netjes gekleed bent voor de sollicitatie. De eerste indruk blijft belangrijk en dan is een net overhemd toch een stuk professioneler dan een gebreide trui. Sommige mensen zijn ook van mening dat je alleen de bovenste helft netjes moet kleden, maar het kan voorkomen dat je onverwacht op moet staan. Wij raden je dan ook aan om ook online, niet in een trainingsbroek te solliciteren.

Tip 3. Sluit alle andere programma’s

Sluit alle programma’s op je laptop, zo voorkom je afleiding. Tijdens een face-to-face sollicitatiegesprek kijk je ook niet op je mobiel. Het is belangrijk om je focus te houden en daarbij laat je ook zien dat je het gesprek serieus neemt. Dus sluit WhatsApp en andere programma’s af en leg je telefoon weg.

Tip 4. Houding

Let tijdens het gesprek ook goed op je houding. Soms vergeet je tijdens een online gesprek hoe je zit of dat jouw gesprekspartner jou kan zien. Blijf je hier bewust van. Kies een stoel uit waarin je rechtop zit of pak een kruk, dan heb je niet de mogelijkheid om achterover te hangen.

Tip 5. Maak gebruik van de online situatie

Nu je alles online doet kan je hier natuurlijk ook gebruik van maken! Maak een online cv, zet links klaar waarin jij jouw werkervaring kan laten zien of maak bijvoorbeeld een presentatie waarin jij jouw cv toelicht. Creativiteit wordt gewaardeerd, want voor recruiters is online solliciteren ook een stuk statiger. Twijfel je of jouw creatieve idee goed is? Dan kan je dit voor de start van het gesprek altijd aan de recruiter vragen.

Tip 6. Kijk in de camera

Een grote valkuil bij het solliciteren is dat mensen vaak naar het beeldscherm kijken, maar niet in de camera. Hierdoor kun je verlegen overkomen. Door in de camera te kijken kom je open en zelfverzekerd over en versterkt een goede eerste indruk.

Het is even wennen, maar wij merken dat veel sollicitanten al gewend zijn aan het online solliciteren. Dit komt natuurlijk ook door de hoeveelheid online vergaderingen en contactmomenten die we nu hebben. Wij hopen dat jij door deze tips zelfverzekerd en met goede moed de online sollicitatiegesprekken ingaat! Binnen onze organisatie zijn er natuurlijk ook veel kansen! Bekijk hier onze vacatures.

Delen:
Top