Delen:

Van vloeken naar zoeken in het jeugddomein

Om het jullie makkelijk te maken stel ik mijzelf eerst voor. Ik ben Sanne, Adviseur Jeugd bij Langhenkel-Talenter. Ik neem jullie graag mee in mijn verhaal. Tien jaar geleden ben ik als jeugdbeschermer begonnen binnen het jeugddomein. Een uitdagende, leerzame en mooie tijd. Toch heb ik de overstap gemaakt naar een geheel andere functie. Ik ben sinds 1 april (geen grap) adviseur jeugd bij Langhenkel-Talenter. Wat ik nu precies doe, wat mij opvalt en waarom ik het vloeken wil omzetten naar zoeken kan je onderstaand lezen.

Mijn eerste stappen als adviseur jeugd

Klinkt mooi he, adviseur jeugd? Maar je vraagt je vast en zeker wat het nou precies inhoudt.
Als adviseur jeugd ondersteun ik de accountmanagers en recruiters over het jeugddomein. Mijn ervaring brengt veel met voordelen zich mee. Zo kan ik, met mijn kennis en ervaring, beter oordelen wie er geschikt zijn voor de functie jeugdconsulent. Verder kan ik voor potentiële nieuwe collega’s de voordelen van het werken in het jeugddomein beter toelichten. Ik weet immers hoe het is om binnen het gedwongen kader (jeugdbescherming) te werken en wat hierin de verschillen zijn.

In mijn eerste week constateerde ik hetgeen wat voor mij tijdens het werken als jeugdbeschermer eigenlijk al was opgevallen: projectmatig werken binnen de jeugdzorg is een scheldwoord. “Wij doen daar niet aan”, “Het is te duur”, “Het is zoveel gedoe”, “Projectmatig werken gaat niet samen wanneer je met werkt met cliënten”. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eerst zelf ook zo over dacht, maar waarom eigenlijk?

Het vloeken

Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat projectmatig veel meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt. Uiteraard snap ik de nadelen voor de werkgevers. Projectmatig mensen inhuren kost inderdaad meer geld dan het vast in dienst nemen werknemers. Ook heb je niet de zekerheid dat zij voor langer dan de ingehuurde tijd voor je blijven werken, de continuïteit kan in het geding zijn. Ook snap ik de overweging voor cliënten, maar aan de andere kant, hoeveel continuïteit biedt de reguliere zorg de medewerkers nu? Ook daar is de continuïteit in het geding.

De nadelen voor een professional? Als het werken binnen het jeugddomein en het projectmatig werken bij je past kan ik alleen het nadeel bedenken dat je altijd werkt met twee partijen. De werkgever (Langhenkel-Talenter) en de opdrachtgever (de gemeente, zorgaanbieder of gezinsvoogdijinstelling) en je dus bijvoorbeeld je vakantiedagen twee keer moet bespreken.

De voordelen

Van de voordelen kan ik er echter een heleboel opnoemen. Je hebt de zekerheid van een (vast)contract bij Langhenkel-Talenter en de arbeidsvoorwaarden zijn aantrekkelijk. Je wordt flexibel ingezet en kunt daarom op gevarieerde plekken aan de slag. Je doet ervaring op binnen verschillende instanties en kunt daarom goed kijken wat bij je past of niet. Je kan netwerken en het allerbelangrijkste je ontwikkelt je, door de bovenstaande voordelen, sneller.

Nogmaals, de werkvorm moet bij je passen. Reizen kan moe maken. Verschillende plekken betekent dat jij je vaker moet aanpassen. Netwerken kost energie, maar bekijk het eens van de zonnige kant en het ziet er opeens een stuk interessanter uit!  Je ziet verschillende delen van ons mooie Nederland, verschillende plekken laten je zien wat bij je past, netwerken vergroot je kansen op eventueel nieuwe mogelijkheden binnen het jeugddomein en je leert nieuwe mensen met dezelfde interesses kennen. Dan klinkt het opeens erg interessant, toch?

Mijn oordeel

Nu ik weet wat en hoe projectmatig werken is zie ik het niet als een scheldwoord. Ik heb er zelfs spijt van dat ik het nooit heb gedaan. Het is ontzettend goed voor je ontwikkeling. Je leert verschillende werkwijze, bedrijfsculturen en mensen kennen. Zelf kom ik nu ook op verschillende werkplekken en ik geniet er met volle teugen van. Ik heb in de korte tijd dat ik voor Langhenkel-Talenter werk ontzettend veel leuke en interessante mensen leren kennen! Elke dag is anders en iedere dag leer ik nieuwe mensen kennen, hoe gaaf is dat!

Het is wellicht voor jou als jeugdprofessional ook stof tot nadenken, dat is dan ook het doel van mijn artikel. Misschien kunnen we in plaats van vloeken over het projectmatig werken, voor jou zoeken?

Wil jij net als Sanne in het Jeugddomein werken als toekomstmaker? 

Als toekomstmaker bij Langhenkel-Talenter ben je iedere dag van betekenis voor mens en maatschappij. Je werkt aan maatschappelijk relevante opdrachten voor onze opdrachtgevers bij de overheid. Heb jij de ambitie om het verschil te maken? En de persoonlijkheid om het Nederland van morgen mee vorm te geven? Houd je van dynamiek en wil je blijven groeien? Dan ben jij een echte toekomstmaker! Lees hier meer over onze toekomstmakers en hoe jij er één kan worden! 

Delen:
Top