Delen:

Wendbare gemeenten met gemotiveerde medewerkers

“Oh, doen jullie dat ook?” Ik krijg nog regelmatig verbaasde blikken als ik vertel wat ik vanuit Langhenkel-Talenter bij overheidsorganisaties doe. Veel mensen associëren ons (terecht) met detacheren en opleiden, maar minder met organisatieontwikkeling, bedrijfsvoering en HR. En toch is dat laatste wat ik en nog veel andere collega’s bij Langhenkel-Talenter het liefste doen: organisaties adviseren en helpen bij alles wat ondersteunt aan het primaire proces. Voor mij is dat: zorgen dat mensen op de goede plek zitten en zich als professional en als mens kunnen ontwikkelen. En soms ook: zorgen dat mensen die van functie moeten veranderen, daar ook optimaal in gefaciliteerd worden. Als het goed is, worden mensen en organisaties daar allebei beter van.

De wereld waarin wij werken verandert voortdurend. Soms lopen werknemers vast.

We worden met elkaar digitaler en mondiger, oude structuren vallen weg. De rol van de overheid verandert, zo komt beleid veel meer dan vroeger in stand in samenspraak met de burger en met partners in de samenleving. Veel functies die je vroeger van achter je bureau kon doen, vereisen nu vooral een goed netwerk waarmee je intensief contact onderhoudt, dichtbij de burger. Dit vereist van ambtenaren veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Soms lopen medewerkers hierin vast, raken opgebrand of komen tot de ontdekking dat hun werk niet goed meer bij hen past. Met de juiste investering van beide kanten, werkgever en werknemer, valt dat te voorkomen of op te lossen.

Ik help mensen en organisaties om hun talent optimaal in te zetten

Hier zet ik me elke dag graag voor in. Zo lever ik in Rotterdam op dit moment een bijdrage aan vrijwillige mobiliteit van medewerkers van de gemeente. In de afgelopen drie jaar hebben zo’n 800 medewerkers deelgenomen aan het programma Transfer, waarbinnen ik als coach en adviseur werkzaam ben. Ik begeleid mensen die vinden dat ze niet goed meer op hun plek zitten en daar zelf stappen in willen zetten, maar soms niet goed weten hoe. Met leidinggevenden en HR-adviseurs zoek ik naar mogelijkheden voor doorstroom binnen of buiten de organisatie. Ik organiseer kleine en grote netwerkbijeenkomsten, waardoor mensen elkaar weten te vinden en er synergie ontstaat. Zo draag ik mijn steentje bij aan een beweeglijke en toekomstbestendige organisatie, waar het voor mensen prettig werken is en waar ze hun talent optimaal kunnen inzetten voor de samenleving.

We creëren mogelijkheden waar werknemer én werkgever van profiteren.

Langhenkel-Talenter wil dé partner voor overheidsorganisaties zijn op het gebied van organisatieontwikkeling en mobiliteit. Met het programma Talent Transfer creëren we bijvoorbeeld mogelijkheden voor medewerkers om tijdelijk opdrachten uit te voeren bij andere organisaties. Op die manier doet iemand nieuwe ervaring en motivatie op en verhoogt hij zijn arbeidsmarktwaarde. Voor de organisatie waar de medewerker in dienst is, betekent dit meer flexibiliteit en daarnaast ruimte voor de instroom van nieuw talent. Hoge kosten vanwege uitval, vertrekregeling of outplacement worden zo voorkomen.

Een overheid die op de toekomst is voorbereid

Je merkt het, ik ben erg enthousiast over dit soort initiatieven van Langhenkel-Talenter. En ik heb het zelf in elk geval erg naar mijn zin in mijn werk. Ik werk graag op projectbasis, dat past bij me. Daarnaast spreekt ook de cultuur van Langhenkel-Talenter mij aan. Ik krijg veel ruimte om de dingen te doen die ik zelf ook graag wil doen. En er zijn korte lijnen. Ik kan heel gemakkelijk even sparren met collega’s en mijn leidinggevende. De aanpak van Langhenkel-Talenter is concreet, praktisch, doelgericht, met een bepaalde no-nonsens, dingen niet onnodig ingewikkeld maken, vooral kijken naar oplossingen. Ik denk dat we daarmee een bijdrage leveren aan een overheid die op de toekomst is voorbereid.

Heb jij ook gemeentelijke ervaring en spreekt projectmatig werken je aan? Kijk dan eens op www.toekomstmaker.com.

André Holwerda

Delen:
Top