Delen:

Werken bij Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) is een kennis- en expertisecentrum waar je terecht kunt om huwelijksdwang en achterlating in het buitenland te melden. Ook kunnen professionals het LKHA bellen voor advies als ze te maken krijgen met een concrete hulpvraag.  Het kennis- en expertisecentrum ontwikkelt kennis en informeert en adviseert professionals en beleidsmedewerkers.

Huwelijksdwang en achterlating zijn complexe, maar ook intrigerende thema’s waar veel bij komt kijken. Onze collega en adviseur jeugd, Kelly Kluft, is onlangs gevraagd om het LKHA te helpen. Ze vertelt je graag hoe het is om voor dit bijzondere kennis- en expertisecentrum te werken.

Kelly’s start bij het LKHA

Het LKHA kent een team van drie maatschappelijk werkers. Ze zijn gespecialiseerd op het gebied van huwelijksdwang en achterlating. Hier kom je dus niet zomaar tussen. Via Langhenkel-Talenter is dit toch gelukt. Er stond een vacature open voor het ondersteunen van het team voor de duur van twee maanden. Je krijgt niet elke dag de kans om voor het LKHA te werken, ik had er dan ook zeker oor naar. Ik nam contact op met het LKHA en ik mocht direct op gesprek komen.

Ik had het gesprek met een directe collega van het LKHA en haar leidinggevende. Het gesprek verliep goed en ik kreeg ontzettend veel zin om mee te werken aan dit project. Hoewel ik relatief weinig kennis heb over huwelijksdrang en achterlating was ik toch de aanpakker die het LKHA zocht!

De werkzaamheden

Ik werk er nu ruim een maand en de tijd vliegt voorbij. Ik ondersteun mijn twee collega’s bij verschillende casussen. Dit doe ik door te helpen bij het onderzoek, tijdens werkbesprekingen bij te dragen aan de besluitvorming, maar ook door simpele en kleine werkzaamheden op te pakken. Een ding is zeker, het is ontzettend leerzaam. Het valt me wel op dat er in Nederland weinig kennis is over huwelijksdwang en achterlating. Er komen regelmatig adviesvragen binnen van professionals. De professionals hebben vaak vermoedens en willen graag weten hoe ze moeten handelen. Het is dan aan ons om te bepalen of het daadwerkelijk gaat om huwelijksdwang of achterlating en de professionals goed te adviseren.

Hoe wordt er gehandeld bij huwelijksdwang of achterlating in het buitenland

Wordt er bij het LKHA een melding van huwelijksdwang of achterlating in het buitenland gedaan of van een cliënt die tussen de wal en het schip valt? Dan onderzoekt het LKHA de melding. Is er sprak van huwelijksdwang of achterlating dan start het LKHA het proces om cliënten te helpen terug te keren naar Nederland.  In samenwerking met het Buitenlandse Zaken wordt er gekeken naar de beste oplossing. Er wordt bepaald hoe en wanneer te repatriëren (cliënten ondersteunen bij terugkeer naar het Nederland). Ook wordt er voor opvang gezorgd wanneer de cliënt  weer terug in Nederland is.

Tijdens de repatriëring moet er een goed plan liggen, zodat het proces zo veilig mogelijk verloopt. Daar komt veel bij kijken en er werken ook veel organisatie aan mee. Denk hierbij aan de Koninklijke Marechaussee, diverse opvangorganisaties, Buitenlandse Zaken en de ambassade. Verder verschilt de aanpak ook per land waar de cliënt  zich bevindt. Elk land kent een eigen aanpak en looptijd. Al met al een complex thema waar ik veel van leer, maar vooral graag een bijdrage aan lever.

Onze jeugdprofessionals

Wil jij net als Kelly werken aan verschillende thema’s en op verschillende opdrachten? Dat kan! Wij zijn altijd op zoek naar gedreven jeugdprofessionals. Wil je meer weten? Bekijk dan onze website. Ben je al overtuigd en wil je direct solliciteren? Klik dan hier.

Delen:
Top